Guvernul a aprobat Programul de convergenta, a anuntat Purtatorul de Cuvant al Guvernului. Romania va adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb in 2012 si are ca tinta adoptarea Euro in 2014.

"Potrivit reglementarilor europene, fiecare stat membru elaboreaza si trimite un astfel de Program. Este un document tehnic, dar foarte important. Pe baza lui, Romania va fi inclusa in viziunea financiara a UE", a declarat Oana Marinescu.

Purtatorul de Cuvant al Guvernului a afirmat ca Programul prezinta principalele directii pe care se va indrepta Romania din punct de vedere al reformelor si masurile care vor fi luate, astfel incat sa se realizeze convergenta reala intre dezvoltarea Romaniei si cea a Uniunii Europene.

Programul de convergenta trebuie transmis pana la sfarsitul acestei luni, pentru a fi analizat concomitent cu cele ale celorlalte state membre. Programul a fost elaborat cu consultarea organizatiilor nonguvernamentale, sindicate si patronate, precum si personalitati stiintifice, a spus Oana Marinescu.

Potrivit Programului, Romania nu va adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb, ERM-2, premergator adoptarii euro, mai devreme de 2012. Termenul de realizare al angajamentului pentru adoptarea monedei euro este anul 2014. "Acest interval de timp de cativa ani este necesar pentru a permite Romaniei sa aplice acele masuri si acele reforme care sa asigure capacitatea economiei de a sustine moneda euro", a declarat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Documentul mentioneaza clar prioritatile asupra carora Guvernul se va concentra in perioada urmatoare si principalele finantari in perioada urmatoare: respectiv educatie, cercetare, mediu si infrastructura. De asemenea, in program sunt precizate si politicile sectoriale care trebuie promovate pentru a creste eficienta utilizarii resurselor publice, precum si reformele structurale care trebuie promovate din punctul de vedere al finantelor publice, respectiv reforma sistemului de pensii, reforma sistemului de sanatate, descentralizarea, imbunatatirea cadrului institutional si a orientarii pe termen mediu in  alocare resurselor publice, a aratat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Oana Marinescu a spus ca in ceea ce priveste cresterea competitivitatii economiei romanesti exista o serie de angajamente vizand imbunatatirea mediului de afaceri, cresterea flexibilitatii pietei muncii si a mobilitatii fortei de munca, reducerea disparitatilor regionale si reforma administratiei publice. „Romania trebuie sa indeplineasca, trebuie sa actioneze si sa se gandeasca pe sine ca parte a UE. Prin urmare, exista o interdependenta la nivelul politicilor care trebuie promovate, precum si o interdependenta la nivelul pietei europene”, a afirmat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Elementele cheie cuprinse in Programul de convergenta pe termen mediu 2006-2009, sunt:

· Mentinerea stabilitatii macroeconomice, continuarea procesului de dezinflatie si limitarea deficitului de cont curent

· Imbunatatirea predictibilitatii si performantelor politicii fiscale pe termen mediu, inclusiv utilizarea eficienta a fondurilor de la UE

· Continuarea si aprofundarea reformelor structurale si furnizarea de servicii imbunatatite in sanatate, invatamant, cercetare si dezvoltare, transporturi, pentru a spori nivelul de responsabilizare si de eficienta

· Asigurarea sustenabilitatii finantelor publice pe termen lung

· Imbunatatirea mediului de afaceri, promovarea culturii antreprenoriale, cresterea flexibilitatii si participarii pe piata muncii

· Reforma administratiei publice.

Pentru 2007, tinta de inflatie este stabilita la 4% - decembrie la decembrie- cu o marja de un punct procentual. Pentru 2008, tinta centrala este stabilita la 3,8% (decembrie la decembrie) cu aceeasi maja de toleranta. Pe termen mediu, tintele de inflatie vor fi stabilite conform traiectoriei necesare mentinerii procesului de dezinflatie intr-o directie care sa fie conforma cu criteriile de convergenta.

Sursa: Guvernul Romaniei